Yin Yang Yoga

Voor Yogi’s van alle niveau’s

 

Yin Yang Yoga: de weg naar balans 

Yin en Yang staan voor zaken die elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld de man en de vrouw, maan en aarde, zomer en winter, lichaam en geest. Het één kan niet zonder het ander bestaan.

Het Yin-Yangteken staat symbool voor de gedachte dat alles bestaat met een tegengestelde variant waarvan de één niet beter is dan de ander. Daardoor zorgen ze voor balans.

Yin versus Yang

Yin verwijst naar het onbeweeglijke in ons lichaam: het bindweefsel en gewrichten omdat zij stijf en weinig elastisch zijn. Dit in tegenstelling tot onze spieren. Die worden gerekend tot yang omdat ze zacht en elastisch zijn. Veel sporten richten zich op het yang element waarbij de focus ligt op het aanspannen van spieren. Soepelheid van gewrichten en bindweefsel wordt daarbij vaak vergeten terwijl juist die soepelheid essentieel is om blessures te voorkomen en het lichaam fit te houden.

Hoe zie je dat terug in onze Yin Yang Yogalessen?

Een Yin Yang Yogales richt zich op het versoepelen en versterken van het lichaam. Het is een les waarin je zowel fysiek uitgedaagd wordt als geheel tot rust komt. Waar het bij andere yogavormen vaak draait om het actief aanspannen van spieren, is het bij yin yoga juist de bedoeling spieren zoveel mogelijk los te laten. Op deze manier kom je bij de diepere stuggere structuren in het lichaam zoals bv het bindweefsel en de gewrichten. Houdingen worden langer vastgehouden dan tijdens een reguliere yogales. Het yin gedeelte focust zich vooral op zittende en liggende houdingen. Het Yang gedeelte is iets actiever en bestaat vaak uit staande houdingen, waarbij gelet wordt op ademhaling, beweging en uitlijning.

Zowel in de yin als in de yang houdingen krijg je de ruimte om op een ontspannen manier je eigen grenzen te ontdekken. Daarnaast heeft het een meditatief effect omdat je tijdens het yin-gedeelte je lichaam en adem observeert, en bij het yang-gedeelte mediteert door je ademhaling te synchroniseren met de beweging.

 

 


Iedereen is welkom, zowel beginnende als ervaren yogi’s.

 

Meer informatie opvragen

 

6 + 9 =